Mischa ten Kate

Talen

Ik ben geboren in Sèvres, in de banlieue van Parijs. Na het gymnasium heb ik Franse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met bijvak Portugees. Sinds mijn afstuderen ben ik actief als freelance vertaler. Daarnaast werkte ik bij een internationaal handelskantoor en verzorgde de schriftelijke en mondelinge communicatie in het Frans, Engels en Portugees. Ook werd ik voor een half jaar uitgezonden naar Mozambique als interim coördinator projecten bij een NGO.

Geschiedenis, cultuur

Vanwege veranderingen in de sector van Ontwikkelingssamenwerking zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik koos voor omscholing naar archiefwerk bij bedrijven en instellingen. Mijn specialiteit werd beheer en behoud van papieren erfgoed middels microverfilming en digitalisering: grote projecten heb ik mede vormgegeven bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en bij de Koninklijke Bibliotheek. Ik raakte enorm bevlogen door het oude papieren materiaal en vooral door de verhalen over hoe het er aan toeging in Nederland, Indië, Suriname. Kortom geschiedenis, politiek en cultuur. Verder ben ik van jongs af aan geïnteresseerd in schilder- en beeldhouwkunst, toegepaste kunst en architectuur.

Onderzoek

Door rondleidingen te geven in de eco-wijk Lanxmeer, in Culemborg, ontdekte ik hoe leuk het is om kennis over te brengen aan kleine groepen mensen. Ik ging me bekwamen in het geven van excursies en stadswandelingen op maat. Daarvoor is onderzoek nodig, want ik wil altijd meer weten. Dan kan ik u namelijk meer interessante dingen vertellen. Ik beschik over het IVOR diploma Reisbegeleider.

En hoe vertel ik het? Daar ligt de verbinding met mijn talenkennis en -passie: meestal vertel ik in het Nederlands of het Frans, maar ook Portugees en Engels is mogelijk en altijd met een vleugje humor.

U kunt mij mailen of bellen of vult u het contactformulier in.